• Architecture
  • Landscape Architecture
  • Education

King's School, Bruton, Somerset

About:

This competition winning scheme will provide the school’s new music department, redeveloping a former swimming pool site which sits amongst a collection of listed buildings dating from the 16th century, adjacent to the River Brue.

Conceived as the fourth side of a school courtyard, the squash court building will be remodelled into a new auditorium with a suite of teaching, rehearsal and support spaces on two levels connecting to it. The new music school building will develop the idea of a ‘walled enclosure’ by continuing the existing natural stone boundaries to the north and west into the new courtyard. These walls will also mark a new route by linking the different landscapes around the edge of the building. A modest stone tower will complete the composition and signal the new entrance, joining two other historic towers in the vicinity.

The landscape in the existing courtyard will be improved to create a high quality focal amenity space for the school, linking the new architectural elements with the old.

View our sketchbook entry here.

Project Details:

Providing a new music department amidst a collection of historic school buildings.

Client: King's School, Bruton

Construction Value: £2m

Completion: 2018

Location: Somerset