• Architecture
  • Education

UCLU Gower Place,


Project Details:

Finding hidden space in the university’s estate to create a new student hub.

Client: University College London

Construction Value: £3m

Completion: 2011

Location: Camden

Images: Tim Crocker and Adrian Peacock


With a complex and sometimes under-utilised campus in central London, UCL is constantly looking for new opportunities to improve the offer for its students. In this case we were tasked with gluing three adjacent buildings together, one of which was Grade II listed, to provide new student union facilities.

Gower Place elevation showing two of the three building we combined

Restored pub integrated into union building

Each of the three buildings had a varying architectural character, yet all had to relate to one another. The former bookshop, pub and laboratories were different shapes and sizes, constructed in different ways and at different times. Our challenge was to make them work as one, in a cohesive singular manner.

Student experience is at the heart of everything UCL does and this project was a chance for them to lead as the 'user' client. Representatives from the Students’ Union sat side by side with the estates team to define the brief, alongside those from neighbouring departments. Having an engaged, enthusiastic and varied client group made for a very collaborative and inspiring design process. Our brief was to fully explore what was possible, and through a series of workshops, gather feedback and develop proposals.

Following workshops with students, part of the basement has been converted into a student bar

New vertical circulation in location of former research building

Re-modelled rear elevation with new lantern


We started by looking closely at each of the buildings and the spaces between them – devising an approach that would add as much value to the university and students as possible. The idea of ‘found spaces’ quickly developed, where elements of the existing buildings are retained and combined with new interventions to create new volumes and views within the building and into the wider campus.

The previous laboratory has been modified and extended to form a new circulation hub, linking the once disparate three buildings– addressing accessibility issues with a new lift and stairs serving all levels. This also exploits natural light and ventilation to improve environmental performance and help the building achieve a BREEAM Bespoke Very Good rating.

The new circulation hub links the three buildings

Strategic natural lighting was used in circulation spaces

A former UCL bookshop is now café space created for students, staff and visitors alike

By combining the old and new with sensitivity and ingenuity, we’ve transformed this space into something far greater than the sum of its parts.

Matthew Goulcher, Managing Director

The finished article has a raw, industrial feel. New architectural details contrast with the existing buildings. Exposed brickwork, original structural details and surface mounted services, together with new glazing and interior fit out, create a truly modern, informal space that students can relate to and enjoy.

Ground floor plan

The student pub has been renovated, including new rooms on the first floor

Core team

Matthew Goulcher

Managing Director

Tom Greaves

Associate Director

Krishma Shah