• Architecture
  • Education
  • Housing

John Dodgson House, Camden


This rooftop extension provides an additional 49 new postgraduate study bedrooms to an existing hall of residence for University College London.

An inventive off-site volumetric modular construction was used to keep construction time to a minimum, and works were completed within one academic year. Each bedroom was fitted out in the factory with an en-suite bathroom pod, desk, wardrobe, and light fittings. Once in position, the units were clad with glazed facades, designed to create a layered appearance and use natural and artificial light to animate the built elevations. Internally, circulation spaces are planned to enhance students' social experience, by clustering bedrooms and maximising natural light through rooflights above widened areas of corridors and a central lightwell.

Project Details:

Using modular construction to quickly and efficiently provide high quality student accommodation.

Client: University College London

Construction Value: £6.7m

Completion: 2013

Location: Camden

Image: Jack Hobhouse