• Landscape Architecture
  • Housing

Parkview, Thamesmead, Bexley

About:

Following the completion of our public realm strategy for South Thamesmead, we have led the design and delivery of the first phase of enhancements for the existing Parkview community. Constraints identified were largely inherent in the 1960’s masterplan which sought to separate people from cars at street-level and promoted entry to homes from first-floor circulation routes. Whilst more positive blue and green infrastructure also featured within the original ‘vision’, the failed masterplan principles dominated. They burdened the community along with an overly ‘built’ character of external space.

Our landscape-led works have transformed existing open spaces, offering radically improved function, appearance and accessibility for residents. By working with Peabody and their stakeholders, we have ensured improved management and maintenance whilst achieving larger targets of climate change resilience, improved connectivity, biodiversity and integration of sustainable design. Parkview illustrates the benefits that can be yielded by investing in environmental enhancements for existing communities.

Project Details:

Environmental enhancements that transform an iconic Brutalist estate from grey to green.

Client: Peabody

Construction Value: £1.7m

Completion: 2020

Location: Bexley

Awards:

  • BALI National Landscape Awards 2021, Hard Landscaping (over £500k): Winner
  • Landscape Institute Awards 2021, Excellence in Place Regeneration: Finalist

Image: Simon Abbott