• Architecture
  • Health

Welford Centre, Brent


As part of our new masterplan for the redevelopment of the Chalkhill Estate in Brent, our brief was to design a community building that could serve local residents and become a new focal point for the neighbourhood.

An influential factor of the design is the relationship and interaction between the different spaces within the community hub. Consequently, we devised an L-shaped building footprint where each wing provides a distinct function. Activities provided in the completed building are as a direct result of community input, and include a café, exhibition space, medical centre, two multi-purpose halls and a number of other flexible spaces to accommodate anything from small meetings to group exercise classes. New homes were also provided above these facilities to subsidise the community spaces.

Project Details:

The final piece of regeneration for the Chalkhill Estate – providing valuable facilities for the local community.

Client: Metropolitan Housing Trust

Construction Value: £12m

Completion: 2008

Location: Brent


  • Affordable Home Ownership Awards 2007, Best Regeneration Project: Shortlisted
  • What House? Awards 2005, Best Partnership Development: Gold medal
  • LDSA Built-in Quality Awards 2005, Regeneration Award: Shortlisted
  • National Housing Awards 1998, Best Funding Solution: Winner

Image: Tim Crocker